Whiplash klachten kunnen op verschillende manieren ontstaan en daarom ook verschillende kenmerken hebben.
We behandelen hier de mogelijke oorzaken van een whiplash. Daarnaast bespreken we de symptomen die horen bij een whiplash, zoals hoofdpijn, een stijve nek en duizeligheid. Verder geven we u informatie hoe u zelf uw whiplash klachten kunt behandelen.

Wat is een whiplash?

whiplash klachtenHet woord whiplash is afkomstig uit het Engels en betekend zweepslag. Tijdens het ontstaan van een whiplash maakt het hoofd een snelle beweging naar voren gevolgd door een snelle beweging naar achteren. Dit is te vergelijken met de beweging die een zweep maakt als er mee geslagen wordt.

In het Nederlands wordt de term zweepslag echter gebruikt ter aanduiding van een spierblessure. Het bekendste voorbeeld hiervan is een zweepslag in de kuit, waarbij het voelt alsof iemand een trap geeft op de kuit. Dit is een spierscheuring, maar dit heeft niets te maken met een whiplash van de nek.

Bij een whiplash is er namelijk in de meeste gevallen geen directe schade aangericht in de nek. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt er een spierscheuring of fractuur (botbreuk) gevonden. In de meeste gevallen wordt er echter niets gevonden.

De ernst van het whiplash letsel wordt ingedeeld in verschillende gradaties.

  • Graad 0: De patiënt heeft geen klachten en/of afwijkingen.
  • Graad 1: Er is sprake van nekklachten, maar er worden geen objectieve afwijkingen gevonden.
  • Graad 2: Er is sprake van nekklachten en er worden objectieve afwijkingen gevonden zoals een afgenomen beweeglijkheid en drukpijn.
  • Graad 3: De patiënt heeft nekklachten en neurologische uitvalsverschijnselen.
  • Graad 4: Er is sprake van nekklachten gecombineerd met fracturen of dislocaties.

Hoe ontstaat een whiplash?

De bekendste oorzaak van whiplash letsel is een auto-ongeluk. Tijdens een zogenaamde kop-staart botsing lopen de inzittenden van de voorste auto het risico op het oplopen van whiplash letsel. Tijdens de botsing ontstaat er een kort acceleratie-deceleratie moment. Door de klap tegen de auto schiet de voorste auto kort naar voren (acceleratie) waarna hij weer afremt (deceleratie). Dit is het moment waarop de whiplash ontstaat. Tijdens dit korte moment oefent uw hoofd veel kracht uit op uw nek. Hierdoor worden de spieren en gewrichtsbanden in uw nek opgerekt. Als gevolg van deze korte overbelasting treedt er een beschermingsmechanisme van het lichaam in werken, waardoor alle spieren in uw nek zich aanspannen. Dit gebeurt om zo uw nek te beschermen tegen mogelijke volgende klappen.

Tijdens de botsing kan uw hoofd ook nog tegen de hoofdsteun of de zijkant van de auto slaan. Hierdoor kan naast de whiplash ook een hersenschudding ontstaan. Een hersenschudding kan echter ook ontstaan zonder dat u uw hoofd ergens tegen aan stoot.

Een auto-ongeluk is echter niet de enige oorzaak van een whiplash. Een whiplash kan namelijk ook ontstaan door het stoten van uw hoofd, tijdens een val, een sportblessure of als gevolg van een sportongeluk.

Wat zijn de symptomen van een whiplash?
De symptomen van een whiplash kunnen worden onderverdeelt in fysieke klachten en mentale klachten.

Onder fysieke klachten vallen pijn in de nek, stijve nek en steken in de nek. Tijdens het trauma wordt er door uw hoofd erg hard getrokken aan de structuren in uw nek. Hierdoor raken spieren en ligamenten overbelast en opgerekt. Hierdoor ontstaat er een instabiliteit in de nek, waardoor er meer willekeurige bewegingen plaatsvinden tijdens het bewegen van uw hoofd. Dit zorgt ervoor dat er soms bot op bot contact plaatsvind tussen 2 wervels. Dit is de oorzaak van de stekende pijn in uw nek.

Doordat er een beschermingsmechanisme optreedt in uw nek, spannen de spieren in uw nek aan waardoor de bewegelijkheid van uw nek wordt beperkt. Daarnaast kunnen de stijve spieren ook zorgen voor hoofdpijnklachten. Daarnaast zijn rugklachten bekent bij whiplash patiënten.

Onder mentale klachten worden duizeligheid, vermoeidheidsklachten en vergeetachtigheid verstaan. Deze klachten zijn vaak het gevolg van de hersenschudding die ontstaat tijdens het ongeluk. U kunt namelijk ook een hersenschudding oplopen zonder dat u uw hoofd stoot.

Het herstel van deze mentale klachten duurt vaak veel langer dan het herstel van de fysieke klachten. Het is vooral belangrijk om de eerste weken rustig aan te doen, om de hersenschudding te laten genezen. Als u te snel weer intensief aan het werk gaat na het ongeluk kan het voorkomen dat u nog jaren last houdt van uw mentale klachten.

Hoe kan ik mijn whiplash klachten zelf behandelen?
Bij de behandeling van whiplash klachten is het belangrijk in de eerste 2 weken rustig aan te doen, om de hersenschudding te laten genezen. Daarna kunnen activiteiten langzaam worden opgebouwd op geleide van de pijn. In sommige gevallen wordt het dragen van een nekkraag voorgeschreven door een huisarts. Wij raden u dit echter af. Het is belangrijk om na het ongeval direct weer zo normaal mogelijk te bewegen. Daarnaast is er in vrijwel alle gevallen geen sprake van schade aan de nek. Het dragen van een nekkraag werkt daardoor eerder belemmerend dan bevorderend voor het herstel van uw whiplash klachten.

U kunt direct na het ongeval al beginnen met oefeningen om de bewegelijkheid van uw nek te herstellen tegen de stijve nek die vaak optreedt bij een whiplash. Voer onderstane oefening rustig uit omdat het in het begin nog pijnlijk kan zijn. Omdat er geen schade is, is er geen risico dat u uw klachten verergerd door de oefening. De oefening kan in eerste instantie wel spierpijn opleveren de volgende dag. Het kan wel 2 weken duren voordat de oefening geen spierpijn meer veroorzaakt.

 

 

Verder is het belangrijk om de stabiliteit in uw nek te herstellen. Door het uitrekken van de gewrichtsbanden in uw nek, ontstaat er meer bewegelijkheid waardoor uw nek instabiel is geworden. Dit veroorzaakt de steken in uw nek bij plotselinge bewegingen. Om de stekende pijn tegen te gaan kunt u onderstane oefening uitvoeren om de stabiliteit te herstellen. De oefening zorgt ervoor dat de kleine spiertjes in uw nek beter worden aangestuurd, waardoor ze zorgen voor meer stabiliteit. Op deze wijze nemen ze de functie van de gewrichtsbanden min of meer over.

 

 

Ook rugklachten komen vaak voor als gevolg van een whiplash. De rugpijn wordt veroorzaakt door spierpijn als gevolg van de impact van de klap. Om de rugpijn tegen te gaan kunt u eenvoudige mobiliserende oefeningen uitvoeren, om de bewegelijkheid van uw rug te verbeteren. De rugklachten na een whiplash trauma verdwijnen over het algemeen vrij snel na het uitvoeren van de oefeningen.

 

 

Ook na jaren kunnen oefeningen u nog helpen om uw whiplash klachten te verminderen. U kunt ons online intakeformulier invullen zodat we u kunnen helpen om volledig van uw klachten af te komen. Blijf dus niet langer met uw whiplash problemen rondlopen, maar laat ons u helpen.

Bewaren