Slijmbeursontsteking in de schouder oorzaak, symptomen en behandeling met 2 oefeningen

Een slijmbeursontsteking in de schouder is de pijnlijkste vorm van schouderpijn die je kunt hebben. Gelukkig is een ontsteking in de schouder goed te behandelen en vrij zeldzaam.
In dit artikel leg ik je precies uit wat je moet doen om snel van je slijmbeursontsteking af te komen.

Daarnaast bespreek ik de oorzaak en symptomen van een slijmbeursontsteking in de schouder en hoe je deze kunt gebruiken om een slijmbeursontsteking te onderscheiden van andere vormen van schouderpijn. Het wordt vaker als een oorzaak van schouderpijn gegeven dan het daadwerkelijk is. Dit lijdt tot onnodig veel injecties in de schouder, wat weer voor beschadiging van de schouderspieren zorgt, maar niet voor sneller herstel. Ontstekingsremmende medicijnen werken net zo goed tegen de pijn, maar zonder de restschade.

Maar als je dit stappenplan volgt is kun je de duur van je herstel beperken tot 6 – 8 weken zonder restklachten.

Lees dus snel verder.

Slijmbeursontsteking in de schouder oorzaak, symptomen en behandeling met 2 oefeningen

De oorzaak van een slijmbeursontsteking in de schouder

In je schouder bevinden zich verschillende slijmbeurzen. De belangrijkste slijmbeurs is de subacromiale slijmbeurs. Dit is de slijmbeurs die zich bevindt onder het dak van je schouderblad (acromion). De slijmbeurs beschermt je supraspinatus en andere rotatorcuffspieren tegen beschadigingen.

Een slijmbeursontsteking wordt veroorzaakt door een val of andere flinke overbelasting van de schouder. Daarnaast kan de oorzaak liggen in kalk, welke al in de schouder aanwezig was en om onduidelijke redenen in de slijmbeurs terecht is gekomen. Het lichaam lost deze kalk op middels een ontstekingsreactie. Dit is de reden dat mensen die een slijmbeursontsteking in hun schouder krijgen vaak al bekend zijn met schouderpijn.

Wanneer je schouderspieren geïrriteerd raken, vult de slijmbeurs zich met vocht, waardoor hij een kussentje vormt tussen het bot en de spier. Dit is geen slijmbeursontsteking, maar een slijmbeursvulling. Dit zie je vaak bij mensen met schouderpijn. De slijmbeursvulling is een gevolg en geen oorzaak van de pijn. De oorzaak zit in irritatie of overbelasting van de schouderspieren. Toch wordt dit vaak onterecht een slijmbeursontsteking genoemd.

Het verschil tussen een slijmbeursvulling en een slijmbeursontsteking van de schouder is dat er bij een ontsteking ook echt ontstekingsfactoren aanwezig zijn, welke bij een slijmbeursvulling niet aanwezig zijn.

Ik bespreek nu de meest voorkomende slijmbeursontsteking in de schouder symptomen, zodat ze weet of je lijdt aan een slijmbeursontsteking in de schouder of aan een andere oorzaak van schouderpijn.

Slijmbeursontsteking in de schouder oorzaak, symptomen en behandeling met 2 oefeningen

Slijmbeursontsteking in de schouder symptomen

De symptomen van een slijmbeursontsteking in de schouder zijn overduidelijk.

Het eerste dat opvalt is de mate van pijn. Mensen met een slijmbeursontsteking geven hun pijn allemaal een 10 en als het kon hoger. De pijn is vaak ondragelijk.

Daarnaast is de bewegelijkheid van de schouder minimaal. Mensen met een slijmbeursontsteking in hun schouder kunnen hun arm niet meer dan 5 centimeter in elke richting bewegen. Als ze verder gaan is de pijn simpelweg niet uit te houden.

Wanneer je je arm tot schouderhoogte kunt optillen en het dan pijn gaat doen heb je geen slijmbeursontsteking, maar ‘gewone schouderpijn’ waarbij de schouderspieren ingeklemd worden.

Tevens kunnen mensen niet liggend slapen, maar slapen ze zittend omdat dan de druk in de schouder het minst groot is en de pijn iets minder heftig.

Verder kan de schouder symptomen vertonen die in het algemeen horen bij een ontstekingsreactie. Dit zijn zwelling en roodheid van de schouder.

Lees ook: Schouderpijn symptomen en behandeling met 6 oefeningen

Slijmbeursontsteking in de schouder symptomen

Behandeling slijmbeursontsteking in de schouder met 2 oefeningen

Voor de behandeling van een slijmbeursontsteking in de schouder is het belangrijk om eerst de ontsteking te verhelpen. Artsen willen hiervoor graag een corticosteroïdeninjectie voor geven. Uit onderzoek blijkt echter dat op lange termijn zo’n injectie niet zorgt voor een beter herstel, maar juist extra schade aan de schouderspieren toebrengt, wat later kan leiden tot meer schouderklachten.

Mijn advies zou zijn om ontstekingsremmende medicijnen te slikken, zoals naproxen. Deze zijn via de huisarts verkrijgbaar en zorgen er ook voor dat de heftige pijn binnen een aantal dagen verdwenen is. Wat vervolgens overblijft is de pijn van de beschadigde spieren als gevolg van de ontstekingsreactie. Daarnaast is het belangrijk je arm zoveel mogelijk rust te geven. Hoe meer je je arm beweegt, hoe meer je de ontsteking in stand houdt.

De pijn kun je behandelen door middel van het trainen van de schouderspieren en de schouder aan de voorkant te masseren. Door het masseren bevorder je de bloedtoevoer, waardoor het herstel bespoedigd wordt.

Ik laat je nu zien welke 2 oefeningen je moet doen om de pijn als gevolg van je slijmbeursontsteking te verhelpen. Het herstel van een slijmbeursontsteking duurt ongeveer 6-8 weken.

Lees ook: Nekpijn of stijve nek door stress verhelpen met 5 oefeningen

Slijmbeursontsteking in de schouder binnen 6 weken behandelen met 2 oefeningen

Slijmbeursontsteking in de schouder oefening 1: Het trainen van de supraspinatus spier

De eerste oefening heeft als doel het versterken van de supraspinatus spier. Dit is de spier die je helpt je arm zijwaarts op te tillen. Dit is de meest aangedane spier bij schouderklachten.

Voer de oefening als volgt uit:

  • Ga staan met je armen langs je lichaam
  • Hef je armen zijwaarts tot de pijngrens
  • Laat je armen langzaam weer zakken
  • Herhaal dit 10 keer
  • Doe dit 3 keer

Je kunt de uitvoering van de oefening ook zien in deze video.

In het begin kun je je arm nog niet zo hoog heffen, maar naar mate je de oefening vaker doet zal je merken dat het steeds beter gaat. Hef je gezonde arm niet hoger dan je pijnlijke arm want dit heeft tot gevolg dat je je pijnlijke arm ook hoger optilt. Hierdoor krijg je inklemming van de spier in het schoudergewricht, wat voor meer irritatie zorgt.

Naarmate de schouderspier weer sterker wordt, komt dit vanzelf.
Herhaal de oefening 2 keer per dag. Wanneer de bewegelijkheid van de schouder weer volledig herstelt is, kun je het aantal herhalingen langzaam opbouwen naar 20 en eventueel zelfs een klein gewichtje gebruiken.

Slijmbeursontsteking in de schouder oefening 1 Het trainen van de supraspinatus spier

Slijmbeursontsteking in de schouder oefening 2: Het trainen van de infraspinatus spier

De tweede oefening is gericht op het trainen van de infraspinatus spier in je schouder. Dit is de spier die op je schouderblad ligt en de bewegingen van je schouder ondersteunt en stabiliseert.

Ook de infraspinatus kan aangedaan zijn als gevolg van een slijmbeursontsteking in de schouder. Dit kan direct door beschadiging van de spier als gevolg van de ontsteking, of doordat de supraspinatus verzwakt is en je infraspinatus de belasting overneemt en hierdoor stijf wordt.

Je kunt je infraspinatus op de volgende manier trainen:

  • Ga op je gezonde zij liggen
  • Buig de elleboog van je pijnlijke arm 90 graden en plaats je elleboog in je zij
  • Draai je arm naar buiten, waarbij je onderarm omhoog komt
  • Herhaal dit 10 keer
  • Doe dit 3 keer

Je kunt de uitvoering van de oefening ook zien in deze video.

In het begin zal je voelen dat je er een zeurende pijn in je schouder ontstaat, welke kan uitstralen in je bovenarm. Je arm kan ook vermoeid aanvoelen. Wanneer je de oefening regelmatig herhaalt zal je ervaren dat deze vermoeidheid langzaam verdwijnt.

Probeer de oefening 2 keer per dag te doen.

Slijmbeursontsteking in de schouder oefening 2 Het trainen van de infraspinatus spier

conclusie

Zoals je ziet kun je een slijmbeursontsteking in je schouder goed behandelen door middel van het nemen van ontstekingsremmende medicijnen, in combinatie met spierversterkende oefeningen. Wanneer de behandeling toch niet aanslaat, mag je me altijd een mail sturen en zal ik je proberen verder helpen.

Als je onze informatie nuttig vond en je ons wilt steunen kun je doneren via PayPal of een review schrijven op Google of Facebook.

Schrijf je ook in voor ons YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s en informatie.