SI-gewricht pijn oorzaak snel verhelpen met 3 oefeningen

SI-gewricht pijn is een specifieke vorm van lage rugpijn die relatief weinig voorkomt. Wanneer je het wel hebt, kan het echter erg pijnlijk zijn.

Er zijn 2 oorzaken bekend voor het ontstaan van SI-gewricht pijn. Ik zal deze oorzaken straks uitleggen. Beide oorzaken vergen een andere behandeling.

In dit artikel bespreek ik wat de functie van het SI-gewricht is, hoe je kunt testen of je pijn veroorzaakt wordt vanuit het SI-gewricht en hoe je je SI pijn kunt verhelpen.

 

SI-gewricht pijn behandeling

 • Masseer het SI-gewricht
 • Gebruik ontstekingsremmers
 • Mobiliseer het SI-gewricht
 • Train de onderrug

 

 1. Wat is de oorzaak van SI-klachten?
 2. Wat zijn symptomen van SI-gewricht pijn
 3. SI-gewricht pijn verhelpen met 3 oefeningen
SI-gewrichtspijn

Wat is de oorzaak van SI-klachten?

Het SI-gewricht wordt gevormd door de verbinding tussen het staartbeen (sacrum) en het darmbeen (ilium). Het SI-gewricht heet daarom voluit het sacro-iliacaal gewricht.

De functie van het SI-gewricht is het overbrengen van de krachten van de benen naar het bovenlichaam en andersom. Hierdoor heeft het een belangrijke functie tijdens lopen en staan. Ondanks dat de bewegelijkheid van het SI-gewricht maar 1-2 graden is, mis je die bewegelijkheid wel erg als die er niet meer is.

Er zijn twee oorzaken die SI-klachten kunnen veroorzaken. De eerste en meest voorkomende oorzaak van SI-gewricht pijn is overbelasting. Overbelasting van het SI-gewricht kan ontstaan doordat je teveel vraagt van je rug, waardoor je naast je rug ook je SI-gewricht overbelast.

Daarnaast is verstappen een veelvoorkomende oorzaak van SI-klachten. Door het verstappen gaat het SI-gewricht vastzitten en worden de spieren rond het gewricht overbelast. Dit veroorzaakt pijn. We spreken dan van een SI-blokkade. Het gewricht is als het ware geblokkeerd, waardoor het niet meer beweegt.

SI-gewrichtspijn

Een andere vorm van overbelasting ontstaat tijdens de zwangerschap. SI-gewricht pijn is een veelvoorkomend verschijnsel tijdens de zwangerschap. Doordat tijdens de zwangerschap de gewrichtsbanden slapper worden, wordt de bewegelijkheid van het SI-gewricht ook iets groter. Hierdoor worden de spieren rond het SI-gewricht extra belast. Ook de gewichtstoename en veranderde houding tijdens de zwangerschap leidt tot meer belasting van het SI-gewricht.

De laatste oorzaak van SI-problemen is een SI-gewricht ontsteking. Een SI-gewricht ontsteking of sacroiliitis kan ook ontstaan door overbelasting en zorgt voor een ontsteking van de zenuwen die langs het SI-gewricht lopen. Een sacroiliitis op jonge leeftijd kan een teken zijn dat je lijdt aan de ziekte van Bechterew. Dit is een reumatische aandoening, welke door een reumatoloog kan worden vastgesteld.

Wat zijn symptomen van SI-gewricht pijn?

Het belangrijkste symptoom bij SI-gewricht pijn is pijn rond het SI-gewricht. De pijn bevind zich in de bilregio, net onder de bekkenrand. De pijn kan soms uitstralen naar de rug of de lies. Een duidelijk teken dat je leidt aan SI-problemen is wanneer je je knie niet naar je borst kan trekken als je op je rug ligt. Bij je andere knie is dit geen probleem. Wanneer je de pijn uit je rug komt, kun je wel 1 knie naar je borst trekken, maar niet beide tegelijk. Op deze manier kun je rugpijn en SI-klachten uit elkaar houden.

Een SI-disfunctie leidt tot pijn bij het opstaan uit een stoel, bij het gaan zitten in een stoel en tijdens lopen. Ook het toptillen van het been is pijnlijk, omdat hierbij het SI-gewricht bewogen wordt.

Wanneer er sprake is van een sacroiliitis straalt de pijn ook uit aan de achterzijde van het been, soms tot in de voet. De pijn bij een sacroiliitis is scherper van aard en is pijnlijker. Dit komt doordat er sprake is van een ontsteking waarbij de omliggende zenuwen ook aangedaan zijn.

Als je onze informatie nuttig vond en je ons wilt steunen kun je doneren via PayPal of een review schrijven op Google of Facebook.

Schrijf je ook in voor ons YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s en informatie.

SI-gewricht pijn verhelpen met 3 oefeningen

Het eerste wat je kunt doen om je SI-klachten te verhelpen is de spieren rond het SI-gewricht los te masseren. Door de spieren soepeler te maken, geven ze minder pijnsignalen af, waardoor je SI-klachten direct afnemen.

Dit werkt vooral heel goed voor zwangere vrouwen met SI-klachten, omdat bij hen de spieren zelf het probleem zijn en niet het SI-gewricht.

Hierdoor is het ook makkelijker om de oefeningen te doen die je helpen om het SI-gewricht losser te maken, waardoor de SI-blokkade opgelost wordt.

Wanneer er sprake is van een SI-gewricht ontsteking kun je naast het los masseren ook gebruiken van ontstekingsremmers. Door ontstekingsremmers neemt de irritatie van de zenuw af, waardoor ook de pijn en uitstraling afneemt.

Daarnaast kun je een oefening doen om het SI-gewricht te mobiliseren. Hierdoor wordt de bewegelijkheid van het SI-gewricht groter en neemt de belasting af.

Daarnaast kun je je rugspieren trainen, waardoor ook de spieren rond het SI-gewricht weer sterker worden.

SI-gewricht pijn verhelpen met 3 oefeningen

SI-gewricht pijn oefening 1: Het mobiliseren van je SI-gewricht

De eerste oefening is bedoelt voor het verbeteren van de bewegelijkheid van het SI-gewricht. Wanneer het gewricht losser wordt, neemt de overbelasting op de omringende spieren af en zal de pijn ook verdwijnen.

Meestal ervaar je direct pijnverlichting na het uitvoeren van de oefening.

Voer de oefening als volgt uit:

 • Ga op je rug liggen
 • Pak de knie van je pijnlijke SI-gewricht met 2 handen vast
 • Trek de knie zo ver mogelijk naar je toe, terwijl je andere been plat op de grond blijft liggen
 • Houd dit 10 seconden vast
 • Herhaal dit 3 keer

Je kunt de uitvoering van de oefening zien in de volgende video.

Herhaal deze oefening een aantal keer per dag.

SI-gewricht pijn oefening 1 het mobiliseren van je SI gewricht

SI-gewricht pijn oefening 2: Het verbeteren van de stabiliteit van je onderrug

De tweede oefening is bedoelt voor het verbeteren van de stabiliteit van je onderrug. Wanneer je onderrug stabieler is, wordt je SI-gewricht ook minder belast. Hierdoor zal je minder pijn ervaren.

Voer de oefening als volgt uit:

 • Ga op je rug liggen met je benen gebogen
 • Leg je armen gekruist op je borst
 • Til nu je bekken van de grond
 • Houd dit 10 seconden vast

Hier is de oefening ook nog een keer te zien op video.

Voer deze oefening 2x per dag uit. Je kunt het beste beginnen bij het begin en de oefening vervolgens langzaam opbouwen door je been te strekken en eventueel langer vast te houden. Voel zelf aan welke uitvoering het beste bij je past op dat moment.

SI-gewricht pijn oefening 2: Het verbeteren van de stabiliteit van je onderrug

SI-gewricht pijn oefening 3: Het verbeteren van de kracht van je onderrug

De derde oefening is erop gericht de kracht van de bovenrug te verbeteren. Een sterke onderrug zorgt ook voor minder belasting van het SI-gewricht en daardoor minder pijn.

Voer de oefening als volgt uit:

 • Ga op je buik liggen met je armen over elkaar heen gevouwen onder je hoofd
 • Til nu je armen en je bovenlichaam tegelijkertijd van de grond
 • Houd je voeten wel op de grond
 • Herhaal dit 10 keer
 • Doe dit 3 keer

Het is dus niet de bedoeling dat je jezelf opduwt, het omhoog komen moet vanuit de rugspieren komen. Voer deze oefening 2 keer per dag uit. Je mag het aantal herhalingen langzaam opbouwen naar 15 of zelfs 20.

SI-gewricht pijn oefening 3: Het verbeteren van de kracht van je onderrug

Conclusie

SI-gewricht pijn kun je eenvoudig zelf verhelpen met een aantal oefeningen. Wanneer het toch niet lukt met de oefeningen mag je me altijd een e-mail sturen en zal ik je proberen verder te helpen.

Als je onze informatie nuttig vond en je ons wilt steunen kun je doneren via PayPal of een review schrijven op Google of Facebook.

Schrijf je ook in voor ons YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s en informatie.