Scheenbeenvliesontsteking oorzaak, symptomen en behandeling met 3 oefeningen 

Scheenbeenvliesontsteking, ook wel bekend als shin splints, is een overbelastingsklacht van het scheenbeen. Het ontstaat vooral bij sporters en kan langdurig aanwezig zijn als het niet goed behandeld wordt.

Echter, met de juiste behandeling kun je er al in 4 weken vanaf zijn. Het maakt niet uit hoe lang je het al hebt en hoe erg de klachten zijn. Het werkt altijd bij mijn patiënten.

Helaas wordt deze behandeling veel te weinig gegeven. Dit komt doordat er altijd vanuit gegaan wordt dat er sprake is van een ontsteking en dan zou massage het alleen maar erger maken.

Ik ga je nu echter precies uitleggen waarom deze behandeling wel heel goed werkt en welke oefeningen je nog meer kunt doen om je scheenbeenvliesontsteking te behandelen en te zorgen dat het niet meer terugkomt.

Scheenbeenvliesontsteking oorzaak, symptomen en behandeling met 3 oefeningen

De oorzaak van scheenbeenvliesontsteking 

Scheenbeenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een overbelasting van het onderbeen. Scheenbeenvliesontsteking komt vooral voor bij sporters en dan met name hardlopen. De kracht die tijdens het hardlopen op het onderbeen worden uitgeoefend, kunnen een irritatie van het scheenbeenvlies veroorzaken. Tijdens het hardlopen trekken de spieren die aan je scheenbeen vastzitten aan het bot om de kracht over te brengen op je voet. Wanneer deze kracht te groot zijn voor wat je lichaam aan kan raakt het scheenbeenvlies overbelast en geïrriteerd.

De overbelasting kan veroorzaakt worden doordat je beenspieren niet sterk genoeg zijn, of doordat je enkelgewricht beperkt is. Deze beperking vergroot de belasting op de spieren in je been en hierdoor ook op het scheenbeenvlies.

Dit gaan we allemaal meenemen in de behandeling van scheenbeenvliesontsteking.

Scheenbeenvliesontsteking oorzaak, symptomen en behandeling met 3 oefeningen

Scheenbeenvliesontsteking symptomen

Scheenbeenvliesontsteking is eigenlijk een verkeerde term. Een ontsteking heeft een aantal kenmerken, die bij scheenbeenvliesontsteking afwezig zijn.

Een ontsteking veroorzaakt:

 • Pijn
 • Zwelling
 • Roodheid
 • Een bewegingsbeperking
 • Warmte

Bij scheenbeenvliesontsteking zijn maar een aantal van deze symptomen aanwezig. Vaak is er inderdaad sprake van pijn en soms wat zwelling, maar geen warmte of roodheid. Daarom spreek ik liever van scheenbeenvliesirritatie. Scheenbeenvliesirritatie geeft aan dat er sprake is van een beschadiging, maar niet van een ontsteking.

De pijn bij scheenbeenvliesontsteking wordt puur gevoelt op het scheenbeen. Wanneer de spieren naast het scheenbeen pijn doen, maar het scheenbeen zelf niet, heb je geen scheenbeenvliesontsteking. Dan heb je een spierprobleem en een andere behandeling nodig. Bij de behandeling laat ik met een foto zien waar de pijn van scheenbeenvliesontsteking zich precies bevindt.

Doordat we niet meer spreken van een ontsteking kunnen we het opeens wel behandelen met massage, om de irritatie te verminderen. Dit werkt goed bij geïrriteerde spieren en daarom ook bij een scheenbeenvliesirritatie.

Maar eerst moeten we kijken hoe scheenbeenvliesontsteking veroorzaakt worden, zodat we ze ook kunnen voorkomen in de toekomst.

Scheenbeenvliesontsteking oorzaak, symptomen en behandeling met 3 oefeningen

scheenbeenvliesontsteking behandelen met 3 oefeningen en massage 

We gaan je scheenbeenvliesontsteking behandelen door de irritatie weg te masseren en vervolgens de beenspieren weer sterker te maken.

Wanneer je goed op je scheenbeen voelt, voel je kleine bobbeltjes zitten. Het voelt een beetje als luchtbelletjes. De belletjes bevinden zich op het bot, aan de binnenkant van je scheenbeen. Dit is de irritatie en deze veroorzaakt je scheenbeenpijn.

Wat we gaan doen is deze belletjes weg masseren. Masseer ze zo hard mogelijk, want dat helpt het beste. Gebruik hiervoor wel massage-olie want anders maak je je vel kapot. Het doet erg veel pijn als het goed is, maar dat geeft niet. Je zal merken dat de pijn langzaam afneemt als de belletjes verdwijnen.

Het geeft wel een dag flinke reactie, houd hier rekening mee. Je kunt dit elke dag, of anders om de dag herhalen. Dit is afhankelijk van wat je huid aan kan.

Naast het verhelpen van de overbelasting is het belangrijk om oefeningen te doen om te voorkomen dat de klachten terugkomen. Deze ga ik nu bespreken.

Scheenbeenvliesontsteking oorzaak, symptomen en behandeling met 3 oefeningen

Scheenbeenvliesontsteking oefening 1: Het verbeteren van de bewegelijkheid van de enkel

De eerste oefening tegen scheenbeenvliesontsteking is gericht op het verbeteren van de bewegelijkheid van de enkel. Een stijve enkel vraagt meer kracht van de beenspieren om je voet goed te kunnen bewegen en zorgt ook tijdens het hardlopen voor meer krachten op je onderbeenspieren. Hierdoor worden je beenspieren overbelast en ook je scheenbeenvlies.

De oefening gaat als volgt:

 • Ga staan met je voeten op schouderbreedte
 • Ga met je pijnlijke been op je tenen staan
 • Draai nu rondjes met je voet, waarbij je de uiterste stand van de enkel opzoekt.
 • Doe dit zowel met de klok mee als tegen de klok in
 • Herhaal de oefening een aantal keer per dag

Je kunt de uitvoering van de oefening ook vinden in deze video.

Deze oefening helpt ook goed tegen achillespeesklachten.

Scheenbeenvliesontsteking oefening 1: Het verbeteren van de bewegelijkheid van de enkel

Scheenbeenvliesontsteking oefening 2: Het rekken van de kuitspieren

De 2e oefening is gericht op het rekken van de kuitspieren. Sterke kuitspieren kunnen minder kracht leveren, waardoor de andere beenspieren dit moeten compenseren.

Dit zorgt uiteindelijk ook voor meer krachten op het scheenbeen, wat kan leiden tot scheenbeenvliesontsteking.

 • Plaats je voeten voor elkaar in één lijn, met je pijnlijke voet achter
 • buig vervolgens je voorste knie en houd je achterste knie gestrekt
 • Beweeg je heupen nu naar voren totdat je de rek in je kuit voelt
 • Houd dit 20 seconden vast

Je kunt voor de uitvoer van de oefening ook deze YouTube video

Voer deze oefening twee keer per dag uit.

Deze oefening helpt ook goed tegen kuitpijn.

Scheenbeenvliesontsteking oefening 2: Het rekken van de kuitspieren

Scheenbeenvliesontsteking oefening 3: Het trainen van de kuitspieren

De derde oefening tegen scheenbeenvliesontsteking is gericht op het trainen van de kuitspieren. Ook nu geld weer dat sterke spieren het ontstaan van klachten voorkomt.

Voer de oefening als volgt uit:

 • Ga staan met je voeten op schouderbreedte
 • Ga vervolgens langzaam op de tenen staan Laat je vervolgens langzaam weer zakken
 • Als dit makkelijk ging, kun je het ook op één been doen

Je kunt de uitvoering van de oefening ook vinden in deze YouTube video

Voer deze oefening drie keer achter elkaar uit en twee keer per dag. Als de oefening te makkelijk wordt, kun je het uitbreiden naar 15 of 20 herhalingen.

Deze oefening helpt ook goed tegen hielspoor.

Scheenbeenvliesontsteking oefening 3: Het trainen van de kuitspieren

Conclusie

Er is dus genoeg te doen tegen scheenbeenvliesontsteking, je moet alleen even weten wat. Als je na aanleiding van dit artikel nog vragen hebt, mag je gerust een mail sturen en zal ik je proberen verder te helpen.