Meniscusklachten: Operatie voorkomen met 3 knie oefeningen

Meniscusklachten zijn een veel voorkomende oorzaak van kniepijn. Een gescheurde meniscus kan ontstaan door een trauma of door slijtage als gevolg van ouderdom. We spreken dan over een degeneratief meniscusletsel.

Een gescheurde meniscus kan gelukkig prima herstellen met het juiste oefenprogramma. Hierdoor kun je in bijna alle gevallen een operatie voorkomen. Of de scheur daadwerkelijk volledig verdwijnt is niet duidelijk, maar de klachten verdwijnen wel volledig. Het is bekent dat veel meniscusscheuren zonder pijn bestaan.

Het oefenprogramma gaat als volgt:

 1. Gebruik een knie brace om de knie rust te geven
 2. Train de knie zodat hij sterker wordt
 3. Train de knie zodat hij stabieler wordt
meniscusklachten operatie voorkomen met 3 knie oefeningen

In dit artikel leg ik je verder precies uit wat een meniscus is, hoe je een gescheurde meniscus zelf kunt behandelen en hoe je herstel na een eventuele meniscus operatie eruit ziet.

Lees dus snel verder.

 1. Wat is een meniscus en wat doet het?
 2. Wat is de oorzaak van meniscusklachten?
 3. Wat zijn de symptomen van meniscusklachten?
 4. Hoe behandel ik zelf mijn meniscusklachten?
 5. Hoe gaat een meniscus operatie?
 6. Hoe herstel ik het snelst van een meniscus operatie?

Wat is een meniscus en wat doet hij?

meniscus tear

Een meniscus is een kraakbeenschijf die zich bevindt in je knie, bovenop je scheenbeen.

Op het plaatje kijk je van bovenaf op het scheenbeen.

In tegenstelling tot normaal kraakbeen in je gewrichten zit de meniscus niet vast aan het bot, maar kan hij verplaatsen.

De voornaamste functie van de meniscus is ervoor te zorgen dat je bovenbeen en je onderbeen goed op elkaar passen. Je bovenbeen is aan de onderkant rond en je scheenbeen is aan de bovenkant plat. Om dit verschil op te lossen bevinden zich 2 meniscussen bovenop je scheenbeen.

Eentje aan de binnenkant en eentje aan de buitenkant van je knie. Aan de bovenkant zijn deze een beetje hol en aan de onderkant vrijwel plat. Zo past alles mooi in elkaar.

Tijdens het buigen van je knie zorgen de meniscussen er verder voor dat alles soepel beweegt. Ook vangen ze een deel van de krachten op, die op je knie werken als je springt en weer landt.

In het eerste levensjaar bevat de meniscus nog veel bloedvaten. Na dit eerste jaar wordt dit door de belasting steeds minder. Na het eerste jaar wordt alleen nog buitenste 30% doorbloed.

Voor het herstel van de meniscus is hij daarom aan de buitenzijde wel afhankelijk van de doorbloeding.

Het binnenste deel van de meniscus wordt van voedingstoffen voorzien door middel van diffusie via het synoviale vocht.

Dit vocht bevindt zich in vrijwel alle gewrichten binnenin het kapsel. Dit vocht zorgt ervoor dat je gewicht soepel blijft.

Uit onderzoek blijkt dat deze uitwisseling het beste gebeurt onder invloed van afwisselend belasting en ontspanning van de knie en beenspieren.

Dit is de reden dat fietsen op een hometrainer zeer belangrijk is voor het herstel van meniscusklachten.

Hoe dit precies werkt leg ik later nog uit bij de behandeling van meniscusklachten.

Wat is de oorzaak van meniscusklachten?

Er zijn een aantal oorzaken waardoor je een gescheurde meniscus kunt oplopen. We maken hierbij onderscheid in een traumatische en niet-traumatische oorzaak.

De meest voorkomende traumatische oorzaak van meniscusklachten is het verdraaien van je knie. Je verdraait je knie doordat je bovenbeen draait op het moment dat je knie gestrekt is. Hierdoor blijft je onderbeen staan. Dit zorgt ervoor dat je meniscus klem komt te zitten. Hierdoor komt er zoveel druk op de meniscus te staan, dat er een scheurtje kan ontstaan.

Een andere veel voorkomende oorzaak van meniscusklachten is een val op je knie.

Tijdens de val is je knie vaak gebogen. Dit komt doordat je voorover valt, waarna je je knieën buigt om je val te kunnen breken.

Als je je knie buigt, komt je meniscus vrij te liggen. Door de kracht van de val kan er daardoor een scheurtje of beschadiging van je meniscus ontstaan.

Met je vingers kun je drukken op je meniscus als je je knie gebogen hebt. Druk hiervoor aan de voorzijde van je knie, net onder de knieschijf. Je kunt je meniscus niet voelen, maar als deze beschadigd is doet drukken wel pijn.

Daarnaast kan er een scheurtje ontstaan door slijtage van de knie en de meniscus. Van het 50e levensjaar is soms het kraakbeen dusdanig verminderd dat er teveel krachten op de meniscus komen te staan. Hierdoor kan er een scheurtje ontstaan. Dit noemen we een degeneratieve meniscusscheur. Een degeneratieve meniscusscheur gaat vaak niet gepaard met pijn en hoeft daarom vaak niet herstelt te worden. Het oefenprogramma helpt echter ook voor dit type meniscusscheur.

meniscusklachten

Wat zijn de symptomen van meniscusklachten?

De volgende symptomen wijzen op meniscusklachten als gevolg van een gescheurde meniscus:

 • Pijn aan de binnenkant of buitenkant van de knie
 • Vocht in de knie
 • Gevoel dat soms je knie op slot zit
 • Pijn bij het volledig buigen van je knie
 • Pijn bij het draaien van je onderbeen
 • Pijn tijdens traplopen, hurken en knielen
 • Pijn bij lang staan of lang zitten met gebogen knieën

 

Het eerste wat mensen met meniscusklachten aangeven is dat ze een knak of krakend geluid hoorden op het moment dat de pijn ontstond. Dit is het scheuren van de meniscus wat je hoort.

Vervolgens merken ze dat hun knie minder makkelijk beweegt. Zoals eerder besproken is een belangrijke taak van de meniscus het soepel laten bewegen van de knie. Op het moment dat de meniscus beschadigd is, wordt dit dus lastiger.

Ook klagen mensen met meniscusklachten vaak dat hun knie op slot zit. Dit komt doordat het losgeraakte stukje meniscus klem komt te zitten in de gewrichtsspleet. Hierdoor blokkeert het stukje meniscus de beweging van de knie.

Het vocht in de knie is een gevolg van de ontstekingsreactie als gevolg van de ontstane schade. Zwelling is een van de ontstekingsfactoren die optreden om de ontstane schade te repareren. Als er vocht in je knie zit, weet je dus dat er schade is ontstaan.

Door de beschadiging is je meniscus minder belastbaar. Hierdoor doen dingen die je voorheen gewoon kon doen, zoals traplopen, nu pijn. Tijdens traplopen of het draaien van je knie is de druk op je meniscus groter. Door de schade is dit nu pijnlijk.

Als je onze informatie nuttig vond en je ons wilt steunen kun je doneren via PayPal of een review schrijven op Google of Facebook.

Schrijf je ook in voor ons YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s en informatie.

Hoe behandel ik zelf mijn meniscusklachten?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het herstel van je gescheurde meniscus te versnellen. Daardoor voorkom je een operatie in veel gevallen en ben je eerder van je pijn af.

Blijf bewegen!!
Het aller belangrijkste is om zoveel mogelijk in beweging te blijven. Op het moment dat je niets meer doet als gevolg van de pijn, worden je problemen alleen maar groter. Door je been niet te bewegen, wordt je gewrichtskapsel stijf, waardoor je knie alleen maar stijver wordt. Dit zorgt ervoor dat de druk op je meniscus alleen maar groter is op het moment dat je wel moet lopen.

Ook zorgt dit ervoor dat het gewrichtsvocht in je knie steeds minder wordt.

Zoals ik reeds uitgelegd heb is dit gewrichtsvocht zeer belangrijk voor het herstel van je meniscus.

Het eerste advies is dan ook: Blijf in beweging.

Houd het wel beperkt en binnen de pijngrens. Je mag je knie wel wat voelen, maar bewegen mag niet veel pijn doen.

knie brace

Dit kun je het beste doen op een goede hometrainer.

Er zijn een aantal voordelen aan het fietsen op een hometrainer:

 • Je kunt de belasting op je knie zeer goed regulieren omdat je de weerstand zelf kunt bepalen
 • Je maakt geen onverwachte bewegingen
 • Je verbetert de bewegelijkheid van je knie
 • Je vergroot de hoeveelheid gewrichtsvocht in je knie

Ik zou dan ook aanraden om een hometrainer aan te schaffen voor het herstel van je kniepijn.

De kans dat je op latere leeftijd weer last van je knie krijgt, bijvoorbeeld door slijtage, is vrij groot.

Ook hiervoor helpt een hometrainer goed, waardoor je er ook nog plezier van hebt als je meniscusklacht weer herstelt is.

En het is goed voor je conditie.

Als bewegen nog te pijnlijk is kun je een een knie brace kopen om de belasting op je knie te verminderen.

Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een knie brace direct de pijn in je knie verminderd.

Het werkt zo:

De knie brace vangt een deel van de druk van je bovenbeen op. Dit zorgt ervoor dat de druk van je bovenbeen op je meniscus afneemt.

Hierdoor neemt de pijn die je meniscus genereert af en blijf je beter bewegen.

Doordat je blijft bewegen, blijft de doorbloeding van je knie goed en wordt er ook meer gewrichtsvocht gegenereerd in je knie. Dit zorgt voor meer voedingsstoffen en daardoor een sneller herstel.

Meniscusklachten oefening 1: Trainen van de bovenbeenspieren

Het tweede dat belangrijk is, is het trainen van je bovenbeenspieren. Het volgende gebeurt er bij meniscusklachten:

Door de pijn in je knie functioneren je bovenbeenspieren minder goed. Je bovenbeenspieren zijn echter belangrijk om de druk op je meniscus iets te verminderen. De krachten die je bovenbeenspieren op zich nemen werken niet meer op de meniscus. Hierdoor vermindert de pijn met sterkere bovenbenen.

Uit onderzoek is gebleken dat een trainingsprogramma voor de bovenbeenspieren van 12 weken net zo effectief is bij lichte meniscusklachten als een operatie.

Bij de meeste krachtoefeningen voor de bovenbenen, zoals de squat, zijn de krachten op de meniscus echter zeer hoog. Er is 1 oefening waarbij dit niet het geval is. Dat is de Active Straight Legraise, zoals in deze video is te zien.

Bij het uitvoeren van de oefening zal je merken dat je pijnlijke been veel minder herhalingen kan uitvoeren dan je gezonde been. Begin dan ook rustig met 3×10 herhalingen of soms zelfs maar 3×5 herhalingen en bouw dit langzaam op. Naarmate je meer herhalingen kunt uitvoeren, zal je merken dat de pijn in je knie minder wordt.

Bijkomend voordeel is nog dat door de training de bloedtoevoer naar je been en naar je knie verbetert. Dit zorgt voor meer voedingsstoffen en een beter herstel van je meniscus.

meniscusklachten oefening 1 Trainen van de bovenbeenspieren

Als je onze informatie nuttig vond en je ons wilt steunen kun je doneren via PayPal of een review schrijven op Google of Facebook.

Schrijf je ook in voor ons YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s en informatie.

Als de oefeningen op deze manier te makkelijk worden kun je nog deze extra gewichten kopen. Deze gewichten kun je om je enkel binden, zodat de weerstand verhoogt wordt.

Hierdoor zul je nog beter herstellen.

beengewichten

Meniscusklachten oefening 2: Herstellen van de stabiliteit van je knie

De tweede oefening heeft als doel het verbeteren van de stabiliteit van je knie. Door de gescheurde meniscus verandert de balans in je knie. Door de stabiliteit van je knie te trainen, kun je de balans herstellen, waardoor de druk op je meniscus verminderd.

De stabiliteit van je knie verbetert doordat de spieren leren weer beter samen te werken.

In deze video kun je zien hoe je dit zelf kan doen.

meniscusklachten oefening 2 herstellen van de stabiliteit van de knie

Je kunt dit doen gewoon op de grond, maar je kunt dit ook doen op een oefenbal. Door de extra belasting train je de stabiliteit van je knie nog beter, waardoor je klachten verder af zullen nemen.

Deze oefening helpt ook goed tegen enkelproblemen en rugklachten.

balansbal

Meniscusklachten oefening 3: Verder trainen van de beenspieren

Wanneer de pijn in je knie is afgenomen wordt het tijd om de beenspieren verder te versterken.

Dit kun je doen door het uitvoeren van squats en lunges. Deze knie oefeningen zijn belastender dan de active straight leg raise en zullen in het begin de kniepijn verergeren. Wanneer de klachten zijn afgenomen kun je je oefeningen verzwaren met deze 2 varianten.

Het is voor beide oefeningen belangrijk dat je ze zo uitvoert dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Hierdoor zorgt je ervoor dat je spieren maximaal belast worden, zonder dat je knie gaat irriteren.

meniscusklachten oefening 3 squats
meniscusklachten oefening 4 lunges

Voer deze 3 knie oefeningen elke dag uit, zowel ’s ochtends als ’s avonds. In veel gevallen zal je merken dat binnen 4-6 weken je meniscusklachten (vrijwel) volledig verdwijnen.

Als je onze informatie nuttig vond en je ons wilt steunen kun je doneren via PayPal of een review schrijven op Google of Facebook.

Schrijf je ook in voor ons YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s en informatie.

Conclusie
Als je deze stappen volgt kun je goed zelf van een meniscusoperatie herstellen en heb je hier niet per se begeleiding voor nodig. Als je begeleiding prettiger vindt moet je dit natuurlijk doen, maar veel kun je zelf.

In veel gevallen is een meniscusoperatie gelukkig niet nodig.

Vond je onze informatie nuttig of heeft het je van je meniscusklachten afgeholpen? Deel dit dan met iedereen die ook meniscusklachten heeft, zodat iedereen ervan af kan komen.

Als je onze informatie nuttig vond en je ons wilt steunen kun je doneren via PayPal of een review schrijven op Google of Facebook.

Schrijf je ook in voor ons YouTube kanaal om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s en informatie.