Kniepijn is erg lastig en het kan lang duren voordat het over is. Ook is het vaak moeilijk om te onderscheiden wat precies de oorzaak is van je kniepijn.
Gelukkig zijn de meeste knieklachten goed zelf te verhelpen door middel van het doen van een aantal specifieke oefeningen.

Op deze manier kun je zelf je kniepijn de baas.

Daarom bespreken we de 8 meest voorkomende vormen en oorzaken van kniepijn.

We leggen uit hoe je ze van elkaar kunt onderscheiden en wat je er zelf aan kunt doen.

Dus lees snel verder.

  1. Wat zijn de kenmerken van meniscusklachten en wat kan ik eraan doen.
  2. Wat zijn de kenmerken van een versleten knie en wat kan ik eraan doen?
  3. Wat zijn de kenmerken van een lopersknie en wat kan ik eraan doen?
  4. Wat zijn de kenmerken van een jumpers knee en wat kan ik eraan doen?
  5. Wat zijn de kenmerken van een gescheurde kruisband en wat kan ik eraan doen?
  6. Wat zijn de kenmerken van gescheurde kniebanden en wat kan ik eraan doen?
  7. Wat zijn de kenmerken van retropatellaire chondropathie en wat kan ik eraan doen?
  8. Wat zijn de kenmerken van het patellofemoraal pijnsyndroom en wat kan ik eraan doen?

Wat zijn de kenmerken van meniscusklachten en wat kan ik eraan doen?

meniscusMeniscusklachten is 1 van de meest voorkomende vormen van kniepijn.

Meniscusklachten worden gekenmerkt door pijn aan de binnenkant, of de buitenkant van de knie. Ook kan er vocht in de knie ontstaan.

Een ander kenmerk is dat je knie op slot gaat. Dit is een teken dat het stukje meniscus dat los is gegaan, klem komt te zitten in je knie.

Verder is het meestal pijnlijk om je knie volledig te strekken of te buigen.

Gelukkig zijn meniscusklachten vaak goed te behandelen door middel van online fysiotherapie. Met een aantal oefeningen geef je de meniscus tijd en de juiste impulsen om te genezen.

Mocht dit onvoldoende helpen, dan is een operatie de uiterste mogelijkheid om van je meniscusklachten af te komen.

Lees voor meer informatie onze speciale pagina waarop je alles vindt met betrekking tot meniscusklachten. We vertellen je hier precies wat de meniscus doet en hoe je jezelf kunt behandelen om van je klachten af te komen.

Wat zijn de kenmerken van een versleten knie en wat kan ik eraan doen?
Een versleten knie wordt ook wel knie artrose of gonartrose genoemd. Het ontstaat doordat het kraakbeen in de knie verdwijnt en doordat de knie en je been minder sterk worden. Hierdoor verdwijnt de balans in de knie, waardoor kniepijn ontstaat.

Het begint vaak met een dikke knie, vooral na lang lopen. Dit komt doordat er vocht in de knie ophoopt als gevolg van overbelasting van de knie.

Daarnaast is de knie vaak stijf, met name ’s ochtends bij het opstaan, of na lang gezeten te hebben.

Als gevolg van de stijve knie, ontstaat er pijn in je knieholte. Dit komt doordat de spieren aan de achterzijde van je been overbelast worden. Ze moeten harder werken om je knie te buigen als gevolg van de stijfheid.

Er zijn eigenlijk 2 opties om de klachten van een versleten knie tegen te gaan.

De eerste optie is om door middel van fysiotherapie de knie weer soepeler en sterker te krijgen, waardoor de balans enigszins herstelt wordt. Dit is vooral bij klachten die nog niet zo lang aanwezig zijn zeer effectief.

Als dit niet helpt of de klachten zijn al in een te ver gevorderd stadium, dan is een operatie de enige optie. In dit geval krijg je een nieuwe knie.

Hoe dit werkt en welke oefeningen je zelf kan doen tegen deze kniepijn lees je op onze speciale pagina voor een versleten knie.

Wat zijn de kenmerken van een lopersknie en wat kan ik eraan doen?

Iliotibial band friction syndrome treatmentEen lopersknie is ook wel bekend onder de naam runners knee. De medische term voor een lopersknie is het tractus iliotibialis frictie syndroom.

De tractus iliotibialis is de grote peesplaat die loopt aan de buitenzijde van je bovenbeen. Hij is goed te voelen omdat hij vrij stijf en hard is. De tractus iliotibialis ontspringt uit de tensor fascia latae en hecht aan, aan de buitenzijde van je scheenbeen.

De kniepijn kenmerkt zich meestal als een doffe pijn aan de buitenzijde van de knie. De pijn kan echter in sommige gevallen ook scherp aanvoelen.

Dit is wat er gebeurt:

Tijdens het strekken van de knie beweegt de pees van de achterzijde van de knie naar de voorzijde. Hierbij schuurt de pees over de buitenste knobbel van het bovenbeen, de epicondylus lateralis femur. Als de tractus iliotibialis te stijf is, of als de knie niet goed beweegt kunnen deze schuurkrachten te groot worden.

Dit kan ervoor zorgen dat de pees beschadigd raakt. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan, wat pijn en zwelling aan de buitenzijde van je knie veroorzaakt.

Wat zijn de kenmerken van een jumpers knee en wat kan ik eraan doen?

Een jumpers knee wordt veroorzaakt door een irritatie van de patellapees. Deze bevindt zich net onder je knieschijf. Door veel springactiviteiten kan de pees overbelast worden, wat resulteert in kniepijn, net onder de knieschijf. Er is echter nog veel onduidelijk over het ontstaan en de behandeling van een jumpers knee.

Een jumpers knee wordt ook wel een springersknie genoemt, omdat het vooral voorkomt bij springsporten, zoals volleybal. Door het vele springen wordt de knie ontstaat er een overbelasting van de knie. Hierdoor ontstaat een patellapees ontsteking.

Veelgebruikte behandelmethodes zijn het gebruik van een patellabandje vaak in combinatie met een aantal jumpers knee oefeningen. Een effectieve behandeling voor een jumpersknee is echter nog wetenschappelijk onderbouwt.

 

Wat zijn de kenmerken van een gescheurde kruisband en wat kan ik eraan doen?
Een gescheurde kruisband is een zeer ernstige blessure, waarvan je meestal direct weet dat je het hebt. Vooral onder voetballers is het een veelvoorkomende oorzaak van kniepijn. Een gescheurde kruisband ontstaat door een gecombineerde beweging van het buigen van de knie, het draaien van de knie en het naar binnen bewegen van de knie. Hierdoor wordt de kruisband zover uitgerekt dat deze knapt. Dit is ook te horen op het moment dat het gebeurd.

De kruisbanden in je knie verbinden je bovenbeen met je onderbeen. Je hebt een voorste en achterste kruisband. Deze zitten in elkaar gedraaid en zorgen voor stabiliteit van de knie. Als je kruisband gescheurd is merk je dit ook door een grote mate van instabiliteit en direct een dikke knie. De knie kan ook blauw worden.

Het scheuren van je achterste kruisband kan gebeuren tijdens een auto-ongeluk. Hierbij wordt je knie in het dashboardkastje gedrukt. Dit zorgt ervoor dat je onderbeen naar achteren geduwd wordt, waardoor je achterste kruisband uiteindelijk scheurt.

Als je vermoedt dat je je kruisband hebt gescheurd is het belangrijk om zo snel mogelijk naar je huisarts te gaan. Deze kan je doorverwijzen naar een orthopeed. Een gescheurde kruisband wordt namelijk in veel gevallen operatie hersteld.

Wat zijn de kenmerken van gescheurde kniebanden en wat kan ik eraan doen?

Je kniebanden bevinden zich zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van je knie. Het zijn verdikkingen in het kapsel, welke zorgen voor stabiliteit.

Als je je kniebanden scheurt, zorgt dit voor een zeurende pijn in je knie. Ook veroorzaakt het vaak vocht in de knie, waardoor je knie dik wordt.

Gescheurde kniebanden kunnen ontstaan door dat je zijdelings door je knie zakt. Hierdoor worden je kniebanden opgerekt en kunnen ze zelfs scheuren.

Als je last hebt van een gescheurde knieband, kun je dit goed zelf behandelen.

 

Wat zijn de kenmerken van kniepijn als gevolg van  retropatellaire chondropathie en wat kan ik eraan doen?

Retropatellaire chondropathie wordt gekenmerkt door pijn aan de achterzijde van de knieschijf. Het wordt veroorzaakt doordat het kaakbeen, wat zich achter de knieschijf bevindt verminderd of geïrriteerd raakt.

Door het verlies aan kraakbeen veranderd de beweging van de knieschijf. Hierdoor kan er pijn ontstaan bij het buigen van de knie.

Wat zijn de kenmerken van het patellofemoraal pijnsyndroom en wat kan ik eraan doen?

kniepijnHet Patellofemoraal pijnsyndroom wordt dus veroorzaakt door het niet goed bewegen van de knieschijf. Hierdoor is het buigen van je knie pijnlijk en kunnen je bovenbeenspieren overbelast worden.

Pijn treedt vooral op tijdens het buigen van je knie, hurken en traplopen. Als je je knie gestrekt houdt en rust geeft worden de klachten minder.

Het belangrijkste in de behandeling van het patellofemoraal pijnsyndroom is om de bewegelijkheid van de knieschijf te herstellen. Verder moet de kracht van de bovenbeenspieren herstelt worden.

Kijk voor uitgebreide informatie en behandelingen op onze speciale pagina over het patellofemoraal pijnsyndroom.