Iedereen die wel eens hoofdpijn heeft zal het met me eens zijn: Hoofdpijn is erg vervelend en kan je hele dag verzieken.
Maar wist je dat je hoofdpijn heel goed zelf kunt behandelen? Je moet alleen weten hoe. Vandaag heb je geluk want we gaan hier precies vertellen hoe je dat zelf kunt doen.

Lees dus snel verder om te zien wat jij aan jou hoofdpijn kunt doen. Of het nou spanningshoofdpijn of migraine, we kunnen je helpen je hoofdpijn te verminderen.

Dus lees snel verder.

Wist je dat hersenen geen pijn kunnen voelen. Dit betekent dus dat je hoofdpijn ergens anders vandaan moet komen.

Bijna alle vormen van hoofdpijn zijn te beïnvloeden. Je moet alleen weten hoe. We vertellen je hier precies wat te doen tegen hoofdpijn, zodat je zelf je hoofdpijnklachten kunt verminderen en in veel gevallen zelfs kunt laten verdwijnen. Lees dus snel verder als je van je hoofdpijn af wil komen.

Wat zijn de oorzaken van hoofdpijn?

Zoals we vertelden kunnen hersenen geen pijn voelen. Ze bezitten namelijk geen pijnreceptoren. Dit betekent dat je hoofdpijn ergens anders door wordt veroorzaakt. Er zijn een aantal structuren in het lichaam die hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Hoofdpijn als gevolg van triggerpoints

triggerpoints hoofdpijnDe bekendste en meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn zijn triggerpoints. Een triggerpoint is een knoop die zich in de spier bevindt. Deze triggerpoints bevinden zich in het hele lichaam. Door stress of overbelasting worden ze geactiveerd. Een kenmerk van een triggerpoint is dat hij altijd uitstralende pijn geeft in een ander gebied. Er zijn dan ook een aantal triggerpoints in de nek- en schouderregio die hoofdpijnklachten kunnen veroorzaken. Triggerpoints zijn de voornaamste oorzaak van spanningshoofdpijn. Meer hierover lees je verderop.

Hoofdpijn als gevolg van slecht slapen

Als gevolg van slecht slapen is je lichaam minder uitgerust, waardoor het eerder overbelast wordt. Dit veroorzaakt extra spanning in je nek- en schouderspieren. Hierdoor is dit een van de oorzaken van spierspanningshoofdpijn.

Hoofdpijn als gevolg van slecht zien

Ook slecht zien is kan een oorzaak van hoofdpijn zijn. Doordat je slecht ziet, ga eerder knijpen met je ogen. Dit heeft tot gevolg dat je oogspieren overbelast worden, wat weer hoofdpijn kan veroorzaken.

Hoofdpijn als gevolg van de griep

Ook de griep en dan met name koorts kan hoofdpijn veroorzaken. Als gevolg van de griep verhoogt je lichaam je temperatuur. Hierdoor wordt het actiever en kan het beter het virus bestrijden dat je griep veroorzaakt. Als gevolg van de verhoging in temperatuur zet je bloed uit. Dit verhoogt de druk in je hoofd, wat de hoofdpijn veroorzaakt.

Medicijnafhankelijke hoofdpijn
Mensen die dagelijks pijnstillers slikken kunnen ook hoofdpijnklachten ontwikkelen. Dit is een reactie op de stoffen die in pijnstillers zitten. De enige manier om van deze hoofdpijn af te komen is te stoppen met het slikken van pijnstillers.

We geven nu de oorzaak, symptomen en behandeling van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn.

Wat te doen tegen spanningshoofdpijn?

triggerpoint nekZoals we eerder bespraken is de voornaamste oorzaak van spanningshoofdpijn het activeren van triggerpoints. De triggerpoints worden geactiveerd als gevolg van een verhoogde spierspanning rond de nek- en schouderspieren. De verhoogde spierspanning wordt meestal veroorzaakt door overbelasting. Overbelasting van de spieren kan verschillende oorzaken hebben.

Wat zijn de oorzaken van spanningshoofdpijn?

Er worden een aantal verschillende oorzaken voor spanningshoofdpijn onderscheiden.

Spanningshoofdpijn als gevolg van stress

Stress is een van de bekendste en meest voorkomende oorzaken van spanningshoofdpijn. Als gevolg van de stress verhoogt de spanning in de spieren. Dit activeert de triggerpoints in de spieren. De triggerpoints veroorzaken pijn in de spier en de uitstralende pijn naar het hoofd. Afhankelijk van de triggerpoint die wordt geactiveerd, bevindt de hoofdpijn zich op een andere plek.

Spanningshoofdpijn als gevolg van een stijve nek

Ook een stijve nek kan spanningshoofdpijn veroorzaken. Doordat je nek stijf is, moeten je spieren harder werken om je nek te bewegen. Hierdoor worden ze overbelast, wat de triggerpoints activeert. De triggerpoints veroorzaken vervolgens je hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn als gevolg van overbelasting

Overbelasting is een andere oorzaak van spanningshoofdpijn. Bekende vormen van overbelasting die spanningshoofdpijn veroorzaken zijn schilderen boven het hoofd of veel tillen. De overbelasting veroorzaakt verstijving van je spieren, wat de triggerpoints activeert.

Spanningshoofdpijn als gevolg van een verkeerde houding

De laatste mogelijke oorzaak is een verkeerde houding, vooral achter een computer. Door de verkeerde houding zit je meestal met je hoofd te ver naar voren. Hierdoor moeten de spieren in je nek en schouders hard werken om ervoor te zorgen dat je hoofd niet naar beneden valt. Dit veroorzaakt uiteindelijk een overbelasting van je nekspieren, wat de triggerpoints activeert.

Nu je weet wat de oorzaak is van je spanningshoofdpijn wil je natuurlijk nog weten wat je eraan kunt doen. Dat gaan we je nu vertellen dus lees snel verder.

Wat zijn de symptomen van spanningshoofdpijn?

De volgende symptomen wijzen op spanningshoofdpijn:

 • Pijn bovenop je schouders.
 • Uitstralende pijn vanuit de nek via de zijkant van je hoofd naar je voorhoofd.
 • De hoofdpijn heeft een drukkend karakter.

Hoe kan ik mijn spanningshoofdpijn zelf behandelen?

Ongeacht van de oorzaak van de spanningshoofdpijn is de behandeling redelijk hetzelfde. Het doel van de behandeling is het verbeteren van de bewegelijkheid van je nek om zo de overbelasting van de spieren tegen te gaan. Door middel van het uitvoeren van de volgende oefening wordt je nek soepeler. Doordat je wervels makkelijker draaien, wordt de belasting op de spieren verlaagt. Dit zorgt ervoor dat de spanning in je spieren afneemt.

 

 

Als tweede is het belangrijk om de gespannen spieren in je nek te rekken. Hierdoor verlaagt de spanning, waardoor de triggerpoint ook normaliseert. Als de triggerpoint weer normaal is, dus niet gespannen, geeft hij geen uitstralende pijn meer. Hierdoor is je hoofdpijn verdwenen.

 

 

triggerpoint behandeling hoofdpijnAls derde kun je zelf de triggerpoint behandelen. Dit doe je door te drukken op de triggerpoint met je duim of wijsvinger. Dit doet eerst pijn, maar als je de druk vasthoudt zal je merken dat de pijn langzaam verdwijnt. Doe dit regelmatig totdat je hoofdpijn helemaal verdwenen is. Het is soms even zoeken totdat je de juiste triggerpoint gevonden hebt.

Wat te doen tegen hoofdpijn in je voorhoofd?

Hoofdpijn in je voorhoofd kan eigenlijk 2 verschillende oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door spanningshoofdpijn, zoals hierboven beschreven, of als het gevolg van koorts.

Door de koorts zet je bloed uit, wat de druk in de aderen verhoogt. In je hoofd zorgt dit voor druk op je hersenen en de binnenzijde van je schedel. Dit veroorzaakt de hoofdpijn in je voorhoofd. Dit is ook een reden waarom deze hoofdpijn kloppend van aart is. Het kloppen dat je voelt is eigenlijk je hartslag. Hier helpen eigenlijk alleen pijnstillers tegen. De pijnstillers verlagen de koorts, waardoor de druk afneemt.

Wat te doen tegen hoofdpijn in je achterhoofd?

Hoofdpijn in je achterhoofd is een erg vervelde vorm van hoofdpijn, welke veel problemen zoals slapeloosheid en concentratieproblemen kan veroorzaken. Bespreken hier de oorzaak, symptomen en behandeling van hoofdpijn in je achterhoofd.

Wat zijn de symptomen van hoofdpijn in je achterhoofd?

Hoofdpijn in je achterhoofd kenmerkt zich op de volgende manier:

 • Pijn in het bovenste gedeelte van je nek.
 • Stijfheid bij het draaien van je hoofd.
 • Pijn uitstralend vanuit het bovenste gedeelte van je nek naar je achterhoofd.
 • Drukkend gevoel op je achterhoofd.

Verder kan deze vorm van hoofdpijn lijken op spanningshoofdpijn. Het verschil is dat bij spanningshoofdpijn de pijn altijd vanuit het onderste gedeelte van de nek of de schouder begint. Ook loopt deze hoofdpijn helemaal door naar het voorhoofd.

Bij hoofdpijn in je achterhoofd concentreert de pijn zich in het gebied tussen het bovenste gedeelte van je nek en je achterhoofd.

Wat zijn de oorzaken van hoofdpijn in je achterhoofd?

Hoofdpijn in je achterhoofd wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door stijfheid van het bovenste gedeelte van je nek. Doordat de gewrichtjes in het bovenste deel van je nek stijf worden, raken de spieren rond deze gewrichten overbelast. De triggerpoints die hier geactiveerd worden, veroorzaken uitstralende pijn en hoofdpijn in je achterhoofd.

De stijfheid bovenin je nek kan de volgende oorzaken hebben:

 • Verkeerde houding.
 • Veel en langdurig naar boven kijken.
 • Verkeerd gelegen hebben.

Hoe kan ik hoofdpijn in mijn achterhoofd zelf behandelen?

Ook bij de behandeling van hoofdpijn in je achterhoofd is het belangrijkste de bewegelijkheid van je nek te herstellen. Gebruik hiervoor de eerder beschreven oefening als een begin. Voor de behandeling van hoofdpijn in je achterhoofd moet je echter nog een oefening toevoegen.

Het doel van deze oefening is het verbeteren van de bewegelijkheid van het bovenste gedeelte van je nek. Met de eerdere oefeningen verbeter je de bewegelijkheid van het bovenste gedeelte van je nek niet. Dit is echter wel zeer belangrijk bij de behandeling van deze vorm van hoofdpijn.

 

 

Uiteraard kun je de triggerpoints zelf ook weer behandelen door er simpelweg op te drukken, totdat ze geen pijn meer doen. Dit moet je vervolgens meerdere malen per dag herhalen.

Wat te doen tegen migraine?

Op deze pagina leggen we in het kort uit wat migraine is en wat je tegen migraine kunt doen. Voor uitgebreide informatie verwijzen we je graag door naar onze pagina over migraine.

Om goed uit te kunnen leggen wat te doen bij migraine is het belangrijk dat je weet wat migraine precies is. Migraine is namelijk iets anders dan hoofdpijn.

Wat zijn de symptomen van migraine?

Er zijn veel symptomen die voorkomen tijdens migraine aanvallen. Niet al deze symptomen komen bij iedere migraine aanval voor. Dit is erg afhankelijk van het type migraine dat hebt.

Volgens de hersenstichting  komt migraine vaak in 4 fasen voor.

Fase 1: Fase 1 wordt ook wel de waarschuwingsfase genoemd. De meeste migraine patiënten voelen een migraine aanval van tevoren aankomen. Waarschuwingssignalen kunnen zijn stemmingsveranderingen, overgevoeligheid voor prikkels, verstoorde slaap trek in bepaalde voedingsproducten.

Fase 2: Fase 2 wordt gezien als de aura fase. De aura fase duurt ongeveer 5 tot 60 minuten, maar komt niet bij iedereen voor. Kenmerken van een aura zijn het zien van lichtflitsen, vlekken of sterretjes, gezichtsuitval en soms zelfs tintelingen of een doof gevoel in een zijde van je gezicht en soms zelfs in je arm.

Fase 3: Fase 3 wordt gekenmerkt door de hoofdpijnfase. Deze fase wordt gekenmerkt door een ernstige, kloppende hoofdpijn. Deze is vaak zo heftig dat je aan je bed gekluisterd bent totdat het overgaat. Ook kan de hoofdpijn leiden tot misselijkheid en overgeven. De hoofdpijnfase kan wel 3 dagen duren als je pech hebt.

Fase 4: Na de hoofdpijnfase volgt de herstelfase. Migrainepatiënten kunnen zich nog een aantal dagen moe, geprikkeld en leeg voelen.

Hieronder zetten we nog even alle migraine symptomen voor je op een rijtje.

 • Hoofdpijn
 • Vlekken zien
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Loopneus
 • Overgeven
 • Diarree
 • Aura’s
 • Niet tegen licht en sterke geuren kunnen.
 • spraakstoornissen
 • kortstondig gevoel van verlamming in gezicht

Wat is de oorzaak van migraine?

Er zijn veel zogenaamde triggers bekent van een migraine aanval. Wat een aanval precies veroorzaakt is nog onbekend. Er wordt vermoed dat migraine veroorzaakt wordt doordat de bloedvaten in je nek te veel uitzetten in rust. Hierdoor drukken ze op de zenuwen in je nek, wat de migraine aanval veroorzaakt.

Verder kunnen triggerpoints in je nek- en schouderregio ook een veroorzaker van migraine zijn, zoals blijkt in dit onderzoek. Triggerpoints worden vaak veroorzaakt door stress of een stijve nek.

Wat kan ik zelf doen tegen een migraine aanval?
Voor een specifieke behandeling van migraine verwijzen we je graag naar onze speciale migraine pagina. Hier vindt je alle informatie die je nodig hebt om je migraine klachten te verminderen. Een sluitende effectieve behandeling is helaas nog niet gevonden met de oefeningen die hier beschreven staan kun je je klachten wel verminderen.

Het belangrijkste bij de behandeling en voorkoming van migraine is om je nek soepel te houden. Hierdoor verdwijnen de triggerpoints in je nek die vaak een migraine aanval kunnen veroorzaken.

Daarnaast is het belangrijk om er voor te zorgen dat je lichaam beter belastbaar wordt. Hierdoor kan je lichaam meer aan, waardoor overbelasting minder snel optreedt. Overbelasting is een veelvoorkomende oorzaak van triggerpoints.

Het verbeteren van je belastbaarheid kun je doen door gezond te eten en regelmatig te sporten op een rustig niveau. Je kunt hierbij denken aan wandelen of zwemmen.

Wanneer moet ik mijn huisarts raadplegen?
Als je last hebt van de volgende symptomen is het raadzaam je huisarts te raadplegen. Deze symptomen kunnen namelijk duiden op meer dan ‘gewone hoofdpijn’

 • Voor het eerst hoofdpijn als je ouder bent dan 50 jaar.
 • Hoofdpijn bij kinderen jonger dan 6 jaar.
 • Zwangerschap en onbekende hoofdpijn.
 • Toenemende hoofdpijn na een (onge)val.
 • Ernstige hoofdpijn in combinatie met een hoge bloeddruk.
 • Plotseling, acuut ontstane hoofdpijn zonder oorzaak.
 • Hoofdpijn in combinatie met misselijkheid en slaperigheid

Neem bij deze vormen van hoofdpijn geen risico.

Bewaren