Last van spit of door je rug gaan? Dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf komen. Het is namelijk ontzettend lastig en pijnlijk om te hebben.
In de richtlijn van de huisarts staat dat deze vorm van aspecifieke lage rugpijn vanzelf weer over gaat en dat een afwachtend beleid op zijn plaats is.

Dit is de reden dat je huisarts je met pijnstillers weer naar huis toe stuurt.

Het klopt wel wat je huisarts zegt. Als je gewoon blijft bewegen zijn je rugklachten binnen 6 weken weer verdwenen.

Maar je wil geen 6 weken wachten, maar het liefst zo snel mogelijk weer alles kunnen doen.

Gelukkig kan dit ook vrij snel.

Binnen een week zijn meestal de meeste klachten verdwenen als je de juiste oefeningen uitvoert.

Daarna is het belangrijk om de juiste oefening te doen om te voorkomen dat het ooit nog een keer gebeurt.

Hoe het allemaal precies zit ga ik je hier uitleggen.

Ik beschrijf precies wat er gebeurt als je door je rug gaat en hoe je het zelf kunt verhelpen met 3 oefeningen.

Als je dit echter vaker is overkomen en je bekend bent met chronische lage rugpijn, wordt het tijd om het probleem grondiger aan te pakken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat regelmatig door je rug gaan een groot risicofactor is op het ontstaan van langdurige lage rugklachten en zelfs voor het krijgen van een hernia.

In dit geval raad ik je sterk aan om de volgende app aan te schaffen.

Deze app  helpt je om binnen 7 weken weer een sterke en soepele rug te krijgen, zodat je helemaal van je rugklachten af komt en ze ook niet terugkomen. Deze app zorgt voor een geleidelijke opbouw van kracht en stabiliteit en is de beste manier om ernstige rugklachten te voorkomen.

Je kunt de app hier downloaden voor IOS of je gaat naar de website om het programma op de computer te volgen.

18 euro lijkt me een redelijke prijs voor een leven zonder rugpijn.

 

1.De oorzaak van door je rug gaan
2.De stabilisatie van je rug
3.Door je rug gaan behandeling met 3 oefeningen

De oorzaak van door je rug gaan

Van de westerse bevolking krijgt 60% tot 90% ten minste één keer in het leven aspecifieke lage rugpijn. Spit of door je rug gaan is de grootste veroorzaker van aspecifieke lage rugpijn.

Het volgende scenario zal dan ook erg herkenbaar zijn voor veel mensen:

Je pakt je tandenborstel van de grond, omdat hij gevallen is en op dat moment ga je door je rug. Je voelt de pijn in je rug schieten en kunt niet meer overeind komen. Lopen gaat moeilijk en bukken is al helemaal onmogelijk. De pijn trekt van het midden van je rug recht naar beneden tot onderin je rug.

Als je er niets aan doet duurt het vaak 6 weken voordat de pijn grotendeels weg is. Het kan echter al binnen een paar dagen zo goed als over zijn als je de instructies hieronder volgt. Zo kom je er snel vanaf.

Je zult nu denken: Wat moet ik dan doen?

Om duidelijk te kunnen maken wat je moet doen en waarom je dit van je rugpijn af gaat helpen, is het belangrijk dat je begrijpt wat er precies gebeurt tijdens door je rug gaan. Daarom gaan we eerst een aantal theorieën bespreken. Er is namelijk niet een duidelijke oorzaak waarom je door je rug gaan zo vaak voorkomt. Er zijn een aantal theorieën die het proberen te verklaren.

Ook behandelen we de anatomie van de rug. Hoe ziet je rug er van binnen uit en wat speelt er allemaal mee in het ontstaan van je klachten.

Vervolgens bespreken we de oefeningen die je moet doen en waarom deze je precies helpen.

De theorie
De “officiële” term voor door je rug gaan is spit. De term spit bestaat al sinds 1567 en betekent een onverwacht stekende pijn. Vroeger dacht men dat deze steek door een demonisch wezen met een spit werd veroorzaakt. Een spit is eigenlijk een puntige, ijzeren staaf.

Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van spit en wat er precies gebeurt. Deze bespreken we hieronder. Vervolgens bespreken we onze eigen theorie.

Het rugcentrum beschrijft spit als ‘een verstuiking of een scheurtje in de wand van de tussenwervelschijf’. De aanspanning en stijfheid van de rugspieren wordt hier beschreven als een verdedigingsmechanisme om erger te voorkomen.

In beide gevallen kloppen de gevoelde symptomen niet met de verklaring. Een scheurtje in je tussenwervelschijf is in feite een beginnende hernia.

Hierdoor ontstaat druk op de zenuwen in je rug, wat uitstraling in je been veroorzaakt. Dit wordt ook nog wel eens verward met Ischias.

Bij spit voel je eigenlijk alleen pijn in je rug met uitstraling hooguit tot in je bil. Echter voel je nooit uitstraling in je been. Verder herstelt een tussenwervelschijf erg langzaam en is niet binnen twee weken genezen.

Ook de verklaring van een verdedigingsmechanisme van de rugspieren is onjuist. Deze mechanismen bestaan wel, maar verdwijnen vrij snel weer vanzelf. Als gevolg van het door je rug gaan, duurt het echter een tijdje voordat de stijfheid in je spieren verdwijnt. Ook is een verdedigingsmechanisme eenvoudig weg te masseren. Massage helpt echter weinig tegen spit. Er moet dus wel degelijk schade zijn aangericht in de spier.

De Nederlandse Vereniging van Neurochirurgen zegt dat de oorzaak gezocht moet worden in kleine scheurtjes in het ligament of in de tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf hebben we reeds besproken, maar een scheurtje in een ligament is wel mogelijk.

ligament rugEen ligament is simpelweg een verdikking in het gewrichtskapsel, wat een naam heeft gekregen. Het gewrichtskapsel bevindt zich rondom het gewricht en zorgt voor stevigheid en stabiliteit. Een scheurtje in het gewrichtskapsel kan ervoor zorgen dat de stabiliteit van de rug vermindert. Dit is wel een van de symptomen van spit. Na de spit is de rug instabieler dan ervoor. Dit is de reden dat je na de eerste keer meer kans hebt om nogmaals door je rug te gaan.

zelfzorg.nl stelt dat spit of door je rug gaan wordt veroorzaakt als gevolg van een verkramping van je spieren. Dit zou veroorzaakt worden door een verkeerde beweging of overbelasting.

Als dit zo zou zijn, zou de pijn met rust binnen een paar dagen over moeten zijn. Dit is helaas niet zo bij spit. Er moet dus meer zijn.

Zo denken wij over door je rug gaan:

Als je door je rug gaat, voel je opeens een stekende pijn in je rug schieten. Dit komt doordat er een gewricht in je rug vast schiet als het ware. Hierdoor kan het gewricht tussen twee wervels niet meer bewegen. Er is een vacuüm ontstaan. Als gevolg hiervan ontstaat de keiharde stijfheid die je voelt. Er zit geen beweging in je rug. Als dit alleen door spieren veroorzaakt zou worden, zou de stijfheid veel minder hard zijn.

Door de steek en de pijn spannen je rugspieren aan als een soort verdedigingsmechanisme om meer schade te voorkomen. Dit doen ze echter zo hard, dat er schade in de spieren in de onderrug ontstaat. Dit is de reden dat de pijn niet snel over gaat maar vaak toch een week of twee aanhoudt. De spieren moeten herstellen. Dit kun je vergelijken met kramp die in je kuit of hamstring schiet. De kramp is meestal vrij snel weg, maar toch kun je nog een paar dagen last houden van de spier. Dit is ook schade die door de keiharde aanspanning is ontstaan.

Nu denkt u vast: Hoe weet je dan dat het zo zit?

Dat komt omdat tijdens de behandeling de rug vaak even moet knakken om soepeler te worden. Zelf zal je dit misschien ook wel eens gevoeld hebben. Bijvoorbeeld in je nek. Je nek voelt stijf aan en je beweegt hem even heen en weer. Opeens voel je een knak en is je nek minder stijf. Soms hoor je de knak ook.

Dit is precies wat er in je rug ook moet gebeuren. Door de knak ontstaat er meer ruimte en bewegelijkheid tussen je wervels, waardoor de stijfheid verdwijnt.

Recentelijk is er onderzoek gedaan naar het knakken van je vingers wat vergelijkbaar is. Door middel van een MRI scan is gekeken wat er gebeurt tijdens het knakken.

Zoals te zien in het filmpje breekt er tijdens het knakken iets wits op de MRI scan. Tijdens het uit elkaar trekken van het gewricht ontstaat er een soort holte. Dit is een vacuüm wat de twee botdelen bij elkaar probeert te houden. Als de kracht te groot wordt, spat deze holte als het ware uit elkaar en wordt opgevuld met gewrichtsvloeistof. Doordat het vacuüm is verdwenen kunnen de twee botdelen weer beter bewegen. Hierdoor verdwijnt de stijfheid in het gewricht.

Het vreemde is dat het krakende geluid al is opgetreden voordat de holte uit elkaar spat. Het krakende geluid wordt dus veroorzaakt tijdens het vormen van de holte. De oorzaak hiervoor is nog onduidelijk. Uit een ander onderzoek is gebleken dat het in ieder geval geen kwaad om je gewricht te knakken en dat het niet schadelijk is.

Verder is het bekend dat de stabiliteit in je onderrug slechter is nadat je door je rug bent gegaan. Dit betekent dat de spieren die de stabiliteit van je rug regelen, beschadigd zijn. De spier die dit regelt in je rug heet de multifidus. Deze moet dus beschadigd zijn geraakt tijdens het door je rug gaan. Het is dan ook belangrijk om deze te trainen tijdens de behandeling. Als je dit niet doet, functioneert hij niet meer zo goed als voorheen.

Dit is de reden dat de kans op door je rug gaan groter is na de eerste keer. De eerste keer is de pijn na een paar weken over gegaan door rust, maar de schade is niet hersteld. In de behandeling is het dan ook van belang om de multifidus te trainen om ervoor te zorgen dat het niet nogmaals gebeurt.

Voor veel van jullie zal het dan ook niet de eerste keer zijn dat ze door hun rug gegaan zijn. Vaak gebeurt het zo’n 1 tot 2 keer per jaar en lijdt het uiteindelijk zelfs tot chronische lage rugklachten.

In onze behandeling zorgen we er dan ook niet alleen voor dat je rugpijn verdwijnt, maar ook dat je niet nogmaals door je rug gaat.

Hoe we deze kennis gebruiken bij de behandeling bespreken we verderop. Eerst bespreken we hoe je rug er van binnen precies uitziet, zodat je begrijpt wat er gebeurt tijdens door je rug gaan.

De stabilisatie van je rug

Je onderrug bestaat uit 5 lendewervels of lumbale wervels. De 4e lendewervel bevindt zich ter hoogte van het bovenste deel van het bekken.

Tussen 2 wervels bevindt zich een tussenwervelschijf, of discus. Dit is een ring van bindweefsel en het binnenste bestaat uit een soort gelei-achtige vloeistof. De functie van de tussenwervelschijf is het opvangen van krachten in de rug en zorgen voor soepelheid.

Dit alles wordt omvat door gewrichtskapsel en ligamenten. Deze moeten zorgen voor de stevigheid van het gewricht.

Hier weer omheen bevinden zich veel spieren, allen met hun eigen functie.
In je lichaam onderscheiden we 3 soorten spieren.

  • De local stabilizers
  • De global stabilizers
  • De global mobilizers

Elke soort heeft zijn eigen functie:

De global mobilizers zijn de grote spieren in het lichaam die je kunt zien en die je gewrichten bewegen.

erector spinae

In het plaatje zie je de global mobilizers, de erector spinae, in je rug. Dit zijn de grote spieren die je langs je ruggengraat kunt zien lopen, van boven naar benen. Deze zorgen ervoor dat je je rug achterover kunt buigen, of dat je na het bukken weer rechtop kunt komen.

De global stabilizers en local stabilizers stabiliseren de gewrichten en zorgen ervoor dat alles op de juiste manier beweegt. Deze zijn belangrijk in het voorkomen van door je rug gaan.

Als je door je rug gaat geeft dit aan dat je een probleem hebt met je local stabilizers en je global mobilizers. Als je je global mobilizers, dus je grote rugspieren, te veel gebruikt voor het stabiliseren van je lichaam, gaan je local stabilizers minder goed werken. Je global mobilizers zijn echter niet gemaakt om de gewrichten in je lichaam te stabiliseren. Ze raken snel vermoeid en zorgen dan voor een zeurende pijn in je onderrug.

Hierdoor kan een wervel bewegen tijdens een tilactie en kan hij ook vastschieten.

Bekijk het zo:

Je spit je moestuintje ook niet om met een graafmachine. Een graafmachine is hier gewoon niet geschikt voor en zorgt alleen maar voor problemen. Zo gaat het ook in je rug. Je stabiliseert je wervels niet met je grote spieren, maar juist met je kleine spiertjes.

De belangrijkste local stabiliser is je m. multifidus, welke zich diep in je rug bevindt. Dit zijn spiertjes die van de ene wervel naar de andere lopen, zoals te zien is op het De rol van de multifidus bij spitplaatje. Goed functioneren van deze spieren is essentieel ter voorkoming van door je rug gaan en spit. Het probleem is vaak niet dat ze niet werken, maar vooral dat ze te laat zijn.

De meeste mensen trainen in de sportschool de grote rugspieren omdat dat er mooi uitziet. Het gevolg hiervan is echter dat juist die kleine spiertjes, die zo belangrijk zijn, niet meer goed werken. Daarom lopen deze mensen relatief veel risico om door hun rug te gaan. De grote rugspieren zijn namelijk niet in staat om je rug stabiel te houden.

Door je rug gaan behandeling met 3 oefeningen

Direct na het door je rug gaan kun je het beste ijs gebruiken om de plek te koelen. Dit zorgt ervoor dat de ontstekingsreactie als gevolg van de ontstane schade afneemt. Ook vermindert dit de ergste pijn.

Daarnaast kun je de pijn verminderen door op de pijnlijke spier in je rug te duwen. Als gevolg van de afweerreactie en de schade in je rug, is deze verstijft en is er een knoop of triggerpoint ontstaan. Deze veroorzaakt de meeste pijn en een deel van de stijfheid in je rug.

Door op het triggerpoint te duwen, zal deze ontspannen en zal de pijn langzaam verdwijnen. In het begin zal de pijn eerst toenemen en zal je uitstraling voelen richting je bil. De pijn kan vrij scherp of stekend zijn. Als je de druk volhoudt zal op een gegeven moment de pijn afzakken en zal je voelen dat de spier minder stijf wordt.

Vervolgens kun je de volgende 3 oefeningen doen om je door je rug gaan zelf helemaal te verhelpen en je rug weer soepel en stabiel te maken. Deze oefening kun je direct doen na het door je rug gaan.

Ik zou je aanraden om voor het doen van de oefeningen  deze yogamat te kopen.

Een bed is vaak te zacht om de oefeningen op te doen en de grond is vaak weer te hard waardoor het effect niet optimaal zal zijn.

Daarnaast is het belangrijk om de oefeningen elke dag 2 keer te doen en te blijven doen als de pijn in je rug weer weg is.

Deze oefeningen zijn namelijk ook erg goed om je gewone rugpijn te verhelpen.

Iedereen die door zijn rug gaat heeft namelijk vaker last van zijn rug. Deze oefeningen zorgen ervoor dat ook die rugpijn verdwijnt.

En door de yogamat hier te kopen  steun je ook nog de website.

door je rug gaan appBij meer chronische lage rugpijn of een verleden van vaker door je rug gaan zijn deze oefeningen mogelijk onvoldoende om helemaal van je rugpijn af te komen.

Audiofysio heeft een App voor IOS ontwikkeld die jou in 7 weken van je rugpijn af helpt.

Deze app bevat 40 verschillende oefeningen voor je rugpijn.

In 7 weken worden de oefeningen opgebouwd naar  meer kracht, stabiliteit en mobiliteit voor je rug.

De oefeningen nemen ongeveer 30 minuten per dag in beslag en zijn eenvoudig thuis uit te voeren.

Dus wil je gestructureerd blijvend van je rugpijn af, download dan nu hier de app voor IOS.

Mocht je geen apple hebben dan kun je ook via de website het oefenprogramma aanschaffen.

Deze behandeling helpt ook om van je chronische lage rugpijn af te komen en om te voorkomen dat je op latere leeftijd een hernia oploopt.

Verder kun je hier vast beginnen met de eenvoudigste oefeningen.

Door je rug gaan oefening 1: Herstellen van de mobiliteit

De eerste oefening is bedoeld om de bewegelijkheid van je rug te herstellen. Hierdoor kun je vrijer bewegen en zullen je spieren langzaam verder ontspannen.

Ook zorgt deze oefening ervoor dat je op een gegeven moment de knak zult voelen. Hierdoor wordt de blokkade in je rug, die is opgetreden tijd het door je rug gaan, opgeheven.

Je zult direct voelen dat je vrijer kunt bewegen.

Voer de oefening in eerste instantie heel rustig uit omdat hij pijnlijk kan zijn.

Als je het een aantal keer hebt herhaald zal je voelen dat het langzaam minder pijnlijk wordt en je ook verder kunt draaien.

Deze oefeningen geven het snelste verlichting van je klachten en zullen ervoor zorgen dat de pijn minder wordt.

Verder is het belangrijk om zoveel mogelijk normaal te blijven bewegen. Stil zitten is het aller slechtste wat je kunt doen na het door je rug gaan.

De oefening gaat als volgt:

• Ga op je rug liggen
• Buig je knieën en zet je voeten op de grond
• Leg je armen zijwaarts op de grond
• Draai de knieën zo ver mogelijk naar de zijkant en houd je schouders op de grond
• Houd dit 10 seconden vast en draai vervolgens de andere kant op

Je kunt de uitvoering van de oefening ook vinden in de onderstane video.

 

 

Door je rug gaan oefening 2: Stabiliteit onderrug

De tweede oefening is bedoeld om door je rug gaan te voorkomen in de toekomst.

Het is belangrijk om de stabiliteit in je rug te herstellen, om op deze manier te voorkomen dat de wervels weer vast schieten.

Een gebrek aan stabiliteit is namelijk de belangrijkste veroorzaker van door je rug gaan.

Met deze oefening train je je multifidus, zodat deze weer op tijd reageert als je door je rug dreigt te gaan.

Veel mensen laten hun spit de eerste keer vanzelf genezen met rust.

Hierdoor blijft je rug echter zwakker dan voorheen, waardoor je meer risico loopt om het opnieuw te krijgen.

De oefening gaat als volgt:

• Ga op je rug liggen met je benen gebogen
• Leg je armen gekruist op je borst
• Til nu je bekken van de grond
• Houd dit 10 seconden vast

Hier is de oefening ook nog een keer te zien op video:

 

Als deze oefening op een gegeven moment te makkelijk wordt zijn er nog mogelijkheden om ze te verzwaren.fitness bal

Dit kun je doen met gebruik van deze fitness bal. Met deze bal kun je zwaardere oefeningen doen dan degene hierboven in het filmpje.

Als je deze zwaardere oefeningen ook goed uit kunt voeren kun je vrijwel volledig van je rugpijn afkomen.

 

Daarom laat ik iedereen die rugpijn heeft deze oefeningen uitvoeren.

Naast de fitness bal kun je hier een boek kopen met oefeningen voor je hele lichaam met deze fitness bal.

stabiliteitstraining onderrug

Door je rug gaan oefening 3: Op 1 been staan

Je zou het misschien niet verwachten maar ook door op 1 been te staan train je heel goed de stabiliteit in je onderrug.

Als je op 1 been staat zijn de spieren in je rug constant aan het werk om ervoor te zorgen dat je niet omvalt. Omdat je dit niet bewust zelf doet, gebruik je hiervoor vooral de kleine local stabilizers, die je niet zelf actief kunt aanspannen. Dit zijn de juiste spieren die je moet trainen om niet weer door je rug te gaan en is dus zeer specifiek voor je klacht.

Doe de volgende oefening dan ook regelmatig. bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen of als je in de rij te wachten staat voor de kassa.

 

Herhaal bovenstaande oefeningen minimaal twee keer per dag voor een goed resultaat. Belangrijk is dat je de tweede oefening, ter bevordering van de stabiliteit van je onderrug ook blijft doen als je klachten verdwenen zijn. Als je dit niet doet loop je het risico om later alsnog opnieuw spit te krijgen. Als je je spieren niet langer traint verzwakken ze weer, wat gevolgen heeft voor de stabiliteit in je onderrug. Daarom is het belangrijk om de oefeningen te blijven doen. Ze werken ook heel goed preventief tegen andere vormen van rugpijn.

Vergeet daarnaast niet de app te downloaden tegen chronische rugpijn. door je rug gaan app

Download hem hier voor IOS of meld je aan via de website.

Iedereen wil een leven zonder rugpijn.

Medicatie

Huisartsen schrijven vaak medicatie voor ter bestrijding van de pijn als gevolg van door je rug gaan.
De meest voorgeschreven medicijnen zijn:

Diazepam
Paracetamol
Diclofenac
Ibuprofen

De werking van deze medicijnen rust op het feit dat ze het pijnsignaal blokkeren dat door je rug naar je hersenen verstuurd wordt. Hierdoor voel je de pijn in je rug niet of minder.

Dit wil echter niet zeggen dat de problemen direct over zijn. Medicatie verhelpt de oorzaak van de pin namelijk niet. Hiervoor heef je echt bovengenoemde oefeningen nodig.

Gebruik medicatie dan ook tijdelijk als de pijn je belemmert in je slaap of in andere activiteiten. Gebruik het zo weinig mogelijk.

En waar je verder nog op moet letten

Als je opstaat na lang gezeten of gelegen te hebben kan het zijn dat het weer in je rug schiet. Dit komt doordat de eerste keer dat dit gebeurde de stabiliteit in je rug verminderd is. Hierdoor is het risico om weer door je rug te gaan toegenomen.

Om te voorkomende dat je deze steken voelt moet je het volgende doen:

Span je buikspieren aan als je opstaat uit de stoel of uit je bed.

Door het aanspannen van je buikspieren verhoog je de interne druk in je buikholte. We noemen dit de intra abdominale druk. Deze druk zorgt ervoor dat je ruggengraat extra ondersteund wordt. Het voordeel hiervan is dat de stabiliteit van je onderrug verbetert, waardoor de kans kleiner is dat je door je rug gaat als je opstaat.

Verder is het belangrijk om niet te bukken of te tillen. Dit zijn de momenten dat de stabiliteit van je rug wordt aangesproken, welke nog zwak is. Dit verhoogt het risico dat je opnieuw door je rug gaat. Mocht je toch moeten bukken of tillen, span dan ook nu je buikspieren zo veel mogelijk aan. Hierdoor creëer je extra stabiliteit, wat het risico op herhaling vermindert.

We hopen dat je met deze informatie snel van je rugpijn af bent en niet meer door je rug gaat. Houdt deze informatie dan niet voor jezelf maar deel het met de mensen om je heen zodat zij ook van hun rugpijn af kunnen komen.