Bells parese of facialis parese zelf behandelen met massage

Bells parese of facialis parese wordt veroorzaakt door een ontsteking van de aangezichtszenuw, de nervus facialis. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor het ontstaan van de ziekte van Bell, zoals hij ook wel genoemd wordt.

Gelukkig verdwijnen de klachten vaak vanzelf binnen een aantal weken tot maanden. Slechts een klein deel van de mensen houdt restklachten na Bells parese.

Ik ga je in dit artikel precies vertellen wat Bells parese is, waarom een facialis parese juist dit deel van het gezicht treft en welke behandelmogelijkheden er zijn, inclusief zelfmassage.

Maar dan zelfmassage op een manier die de bron van het probleem aanpakt.

Bells parese of facialis parese zelf behandelen met massage

De oorzaak van Bells parese

De nervus facialis of aangezichtszenuw is de 7e hersenzenuw. De nervus facialis ontspringt uit de hersenstam. De nervus facialis komt bij je slaap de schedel uit. Vervolgens loopt een tak naar je voorhoofd, net boven je ogen, een tak naar je wang en neus en een tak naar je mond, over je wang. Het meest waarschijnlijk is dat de oorzaak van de uitval voor deze vertakking zit, omdat alle takken aangedaan zijn bij een facialis parese.

De nervus facialis stuurt alle spieren van het gezicht aan een kant aan. Daarnaast innerveert de zenuw het voorste tweederde deel van de tong en de mondholte.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van Bells parese. De meest voorkomende oorzaak is een ontsteking van de zenuw. Het is echter niet bekend waardoor deze ontsteking veroorzaakt wordt.

Ook de ziekte van Lyme kan een Bells parese veroorzaken. Het is daarom goed om je hierop te laten testen als je een Bells parese hebt.

Bells parese oorzaak en behandeling met massage

De symptomen van Bells parese

De meest herkenbare symptomen van een Bells parese is de aangezichtsverlamming. Doordat de spieren in je gezicht worden aangestuurd door de nervus facialis vallen al deze spieren uit. Hierdoor verdwijnt de vorm uit de aangedane zijde van het gezicht.

Verder gaat je mondhoek hangen en kun je je oog niet meer sluiten. Je oog blijft een beetje hangen en kan soms gaan tranen. Ook praten en slikken kunnen moeilijk gaan. Ook kun je problemen krijgen met proeven, omdat de tong niet meer goed functioneert. Daarnaast kun je problemen krijgen met het oor.

Daarnaast is de kaakregio aan de kant waar de parese zit vaak extra gevoelig.

Wanneer alleen je mondhoek gaat hangen, maar je oog niet kan het zijn dat je een beroerte hebt. Bel dan ook altijd voor de zekerheid met de huisarts of het ziekenhuis.

De behandeling van Bells parese met massage

De behandeling bestaat vaak uit ontstekingsremmers om de zenuwontsteking te verhelpen. Het effect hiervan is echter onduidelijk. Het herstel gaat vaak langzaam en kan wel een aantal maanden duren.  

Uit mijn ervaring weet ik dat massage van het gezicht bij kan dragen aan een versnelling van het herstel. Bij veel van mijn patiënten was de verlamming na een paar weken al volledig verdwenen.   

Wat je moet doen is de regio aan de zijde van de verlamming masseren. Je zal rond het kaakgewricht een gevoelige plek vinden, die aan de andere kant niet aanwezig is. Het kan zijn dat dit een geïrriteerde spier is die op de zenuw drukt, of de zenuwontsteking zelf. De ontsteking veroorzaakt vocht, wat druk op de zenuw kan zetten en hierdoor bijdraagt aan de uitval. 

Wanneer je deze plek rustig masseert, ga je merken dat de pijn langzaam afneemt. Doe dit 2 keer per dag, elke dag 5-10 minuten per keer en waarschijnlijk is de verlamming dan binnen 4 tot 6 weken volledig verdwenen.  

De behandeling van Bells parese met massage

Conclusie

Zoals je kan zien is er iets te doen tegen je klachten. Als je na aanleiding van dit artikel nog vragen hebt, kun je me altijd een e-mail sturen.